B12 Eksikliği Zayıflatır Mı?

B12 Vitamini, diğer bir adıyla Kobalamin, suda çözünür ve insan vücudunda depolanır bir yapıya sahiptir. Kişi sağlıklı ise bu depolama miktarı 4 miligram civarıdır. 2 miligramı karaciğerde, diğer 2 miligramı vücudun diğer bölgelerindedir. Diğer B grubu vitaminlerden farklı olarak kobalt mineralini içeren tek vitamindir. Kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasına etkisi vardır ve bu sayede anemiyi önler, protein metabolizmasının çalışmasını sağlar, bağışıklığı güçlendirir.

B12 Vitamini Nasıl Alınır

B12 Vitamini insan vücudu tarafından üretilmez ve en çok hayvansal gıdalar yoluyla vücuda alınır. Bitkisel gıdalarda bu vitamin çok az bulunur. Yumurta, balık, süt ve süt ürünlerinden süt, yoğurt, peynir; deniz ürünlerinden midye, karides, istiridye; kırmızı etten sığır, kuzu eti besinleri B12 bakımından zengindir.

B12 Vitamini Faydaları

-Kolesterolü düşürür, tansiyonu düzenler.
-Karbonhidratı enerjiye çevirir, yağ oranını azaltır.
-Yaşlanmanın önüne geçer.
-Felç riskini en aza indirir.
-Tırnak kırılması, saç dökülmesi gibi durumlarda iyileştiricidir.
-Prostat ve akciğer kanserine karşı koruyucu etkiye sahiptir.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir

-Yorgunluk, halsizlik hissi
-Unutkanlık
-Regl düzensizliği
-Depresif hissetme
-Kilo kaybı
-Sindirim bozukluğu

B12 Vitamini Eksikliği Nedir, Kimlerde Görülür

İnsan vücudunun günlük B12 vitamini ihtiyacı 2-3 mcg’dir. Yapılan kan testlerinde B12 oranı 200-800 PG/Ml arasında ise normal, 200 altında ise düşük sayılmaktadır. 65 yaş ve üstü kişilerde emilimi zorlaştığı için B12 vitamini eksikliğine çok sık rastlanır. Ayrıca vegan beslenenler ve vejetaryenlerde,  Çölyak hastalığına sahip olanlarda, diyabet hastalarında, aşırı ve sürekli alkol kullanan kişilerde, AIDS hastalığına sahip veya HIV pozitif kişilerde, sağlıksız beslenenlerde, bağırsakları enfeksiyon kapmaya müsait veya enfeksiyon kapmış kişilerde de B12 vitamini eksikliği görülür. B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan hastalıklar;

-Nörolojik Hastalıklar: Görme bozukluğu, hafıza kaybı, koordinasyon bozukluğu gibi hastalıklar ilerleme gösterdiği takdirde kalıcı hale gelebilir.
-Kanser: Mide kanserine yakalanma ihtimali artar.
-Kısırlık: Geçici kısırlığa sebep olur, tedaviyle düzeltilmesi genel olarak mümkündür. Eksikliğinin birçok ciddi soruna yol açmasına karşın, fazlalığı hiçbir sorun teşkil etmez. İdrar yoluyla vücut dışına kolayca atılır.

B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi

Eğer eksiklik ciddi boyutlarda değilse atılacak ilk adım sağlıklı ve düzenli beslenmeye başlamaktır. B12 bakımından zengin besinler oranlı olacak şekilde tüketilmelidir. Eksiklik bu yöntemle kapatılamayacak kadar fazla ise vücuda B vitamini takviyesi yapılır. Kesin teşhis konulmadan B12 takviyesi yapılmaz. B12 takviyesi yapılan kişiler; vegan beslenenler, hamile kadınlar, yaşlılar, vejetaryenler ve emilim problemine sahip olanlardır. Emilimi gerçekleştiremeyen kişiler vitamin takviyesini reçetelenmiş iğnelerle sağlarlar, vegan beslenenler yılda birkaç kez olmak suretiyle iğne ile normal zamanda ise diğerleri gibi hap ile takviye sağlarlar.

B12 Vitamini Zayıflatır Mı

Sağlıklı bireylerde B12 vitamini gereğinden fazla yeme isteğinin önüne geçer ve metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlar, zayıflama yönünde olumlu etkisi olur. Vitamin eksikliği yaşayan bireylerde ise B12 vitamini takviyesi, kişiyi olması gereken kiloya getirmede yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir