Evler nasıl havalandırılmalıdır?
Havasız bir ortamda yaşamakta toksik bir etki oluşturmaktadır yaşadığımız alanları düzenli ve doğru bir şekilde havalandırmak son derece önemlidir. Pencereleri açıp içeriye temiz havanın girmesini sağlamaktır, bunun dışında birçok yöntemde mevcuttur. Evi nasıl havalandırabileceğimiz yöntemlerine bakarsak şunlar karşımıza çıkmaktadır. Havalandırmak için öncelikle tüm pencere ve kapıları açıp temiz havanın içeri girmesi sağlamalıyız.
Havasız kalan mutfakların iyi bir şekilde havalandırılması için aspiratör çalıştırmalısınız. Banyolar özellikle sıcak suyun etkisi ile buharın oluşmasına neden olmakta rutubet sorunu meydana gelebilmektedir. Banyonun menfezin açık olmasına özen göstermeliyiz. Odanın ısısının ise 19 – 23 derece arasında olması ve oda havalandırması konusunda oda ısınızı ölçen bir alet kullanarak yeterli havalandırıp havalandırmadığınızı anlayabilirsiniz. Yeterli havalandırılmayan ve yeterli temizlenmeyen evlerde alerjen hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Yeterli havalandırılmamış ortamlar solunum hastalıklarına ve kalp hastalıklarına neden olabiliyor. Evinizin ısı derecesinin 25 dereceyi geçmemesine dikkat edin yüksek ısı nedeniyle küf mantarları üreyebiliyor.
Yaşam alanlarını günde en az üç kez havalandırın, havadaki karbondioksit ile gelen havadan kurtulmak için; gün boyunca ve akşam yatmadan önce odayı havalandırmak için en uygun zaman 5 ila 10 dakikadır. Kış aylarında havalandırma 2-3 dakika yeterli olacaktır. Yatak odasındaki pencereleri 15-20 dakika boyunca yatağa gitmeden yarım saat önce havalandırmak uyku düzenini dahi olumlu etkileyecek emin olun. Soluduğumuz havanın, sağlık durumumuzu, çalışma kapasitemizi, uyku ve yaşamsal faaliyetlerimizi doğrudan etkilediği doğrudur. Mikropların ve alerjenin üreme alanı kötü havalandırılan bir oda birçok hastalığı oluşturmaktadır.
Nemin biriktiği odaları havalandırmak gerekmektedir; banyo, mutfak gibi özellikle bu alanlar çok önemlidir. Odanın nem seviyesi optimum nem% 40-60’dır.Odayı yağmur yağarken bile havalandırın. Sabah yatak odasını havalandırmak önemlidir, nem yatak ve duvarlara yerleşmez. Soğuk hava, nemin nedenidir ve soğuk algınlığının oluşmasına neden olacaktır. Duş aldıktan sonra odaları havalandırın özellikle mutfak ve banyo gibi amlar öncelik taşımaktadır. İç mekân bitkilerinin toprak nem yayıyor, onları tüm daire yaymayın. Kuru giysiler açık havada veya özel olarak belirlenmiş alanlarda tutulması önerilmektedir. Böylece nemin oluşmasını ve odaya yayılması engellenmiş olacaktır. Çamaşırları koyduğunuz odanın kapısını kapatıp camı açık bıkarak bunu sağlayabilirsiniz.