Migren Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Ataklar halinde görülen migren, baş ağrısı çeşitlerindendir. Kişi 4 saat ile 72 saat arasında değişen ataklar geçirir. Nörolojik hastalıklar arasında bulunan migren ağrısı orta şiddetli olabildiği gibi yüksek şiddette de seyredebilir. Kişinin yaşamsal aktivitelerini etkiler ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Migren hastalarında görülen baş ağrısı zonklayıcı olarak tabir edilir ve kişinin nabzıyla birlikte atar. Ağrıyla beraber kişide mide bulantısı, kusma, ışığa ve sese karşı rahatsızlık görülür.
Migren Rahatsızlığı Neden Olur?
Migren erkeklere oranla kadınlarda daha sık karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Kişi rahatsızlığın etkisiyle karanlık bir odada yalnız kalmak ister bu durum kişinin günlük yaşamına devamını olumsuz yönde etkilemektedir.
Migren rahatsızlığının nedeni bilinmemekle birlikte kalıtsal olabilmektedir. Ebeveynlerden birinin migren hastası olması durumunda yüzde 40 oranında çocuğun da ilerleyen yaşlarında migren hastası olma riski yüksektir. Kadınlarda migren hastalığının belirtileri regl döneminde daha fazla görülmektedir. Bunun nedeniyle kanamalar nedeniyle östrojen hormonunun azalmasıdır.
Migren Rahatsızlığını Tetikleyen Faktörler
Besinler: Migren hastalarının tükettiği bazı yiyecekler, rahatsızlığın seyrini arttırmaktadır. Bu besinler arasında çerez, çikolata, kafeinli içecekler, yoğurt, soğan, salamura balık ya da et, nitrat koruyucu maddesi içeren gıdalar yer alır.
İçecekler: Alkollü içecekler, kahve, kola, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda gibi içecekler migren rahatsızlığını tetiklemektedir.
Duyusal ve Duygusal Nedenler: Parlak ışığın bulunduğu ortamlar, kokular, herhangi bir nedenden dolayı aşırı üzülmek ya da aşırı sevinmek, aşırı heyecan hissi rahatsızlığın seyrini arttırmaktadır.
Diğer Nedenler: Regl dönemi, mevsim ya da hava değişimleri, deniz seviyesinin çok yukarısında bulunuyor olmak, bazı ilaçlar, katkı maddeleri migren hastalığını tetiklemektedir. Migren hastası olan kişi bu etmenlerden uzak durarak kendilerini koruyabilirler.
Migren Çeşitleri
Migren rahatsızlığı iki grupta incelenir. Çeşitleri Auralı ve Aurasız migrendir.
Auralı Migren: Auralı migren atakları migren hastalarının yüzde 10’luk kısmında görülen çeşittir. Bu tür ergenlik döneminde başlayan ve atakların 40 yaşından sonra görülmeye başladığı migren türüdür. Ataklar 2 ile 6 saat arasında değişen uzunluklara sahiptir. Auralı migren geçiren kişide görme kayıpları olabildiği gibi güçsüzlük ve baş dönmesine rastlanabilir. Ağrı başın tek tarafında hissedilir ve kusma meydana gelir.
Aurasız Migren: Bu migren türü genellikle kadınlarda görülen türdür. Tek ya da çift taraflı olarak baş ağrısına rastlanabilir. Kusmanın nadir olduğu ve genellikle adet dönemlerinde seyreden bir migren çeşididir.
Migren Tedavisi
Migren hastalığı hakkında söylenilen tedavisi yoktur düşüncesi tamamen yanlış bir düşüncedir. Migren tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Doktor kontrollerini düzenli yaptıran kişiler kullandıkları ilaçlarla hastalığın neden olduğu ağrılardan kurtulabilirler. İlaç tedavisi uygulanırken hastanın rahatsızlığını tetikleyen durumlar da saptanmalıdır.
Tedavi süresince hastanın da migrenin tedavi edilebilir olduğuna inanması önemlidir. Hastalığı etkileyen faktörlerden uzak durmalı, gerekli dozda ilaç tedavisini devam ettirmelidir.